5. Evnen til at droppe undskyldninger og retfærdiggørelser

Det nemmeste at gøre når det begynder at blive svært, hårdt, forvirrende, frustrerende, skræmmende, krævende, irriterende eller at man glemmer det man ville have gjort hvad ang. at arbejde med sig selv (om det så er integriteten, personlige mål, værdier, drømme, visioner eller lign.), er at droppe det! Det er det aller nemmeste, det lover jeg. DERFOR dropper vi det også gang på gang.

29054019-don-t-give-up-photo-meaning-never-quit

MEN, du ved også at din enorme lyst til at udvikle dig, til at blive en bedre udgave af dig selv, til at få det liv du drømmer om, til at forandre dig og ændre dit liv, altid vil komme igen. Og hver gang er der også en lille sorg, over at du ikke gjorde det sidst, som vokser sig større og større, og ønsket om at lykkedes bliver også stærkere og stærkere. Ligesom et frø der vokser frem, men ikke bliver vandet og kryber under jorden igen.

14176191-close-up-of-seedling-of-bean-growing-out-of-soil

Så kære du <3 Gør dig selv den tjeneste at lade vær med ikke at arbejde med dig selv og din integritet, arbejd med dig selv og gør dit bedste for at leve et liv i integritet kontinuerligt og konsekvent, det fortjener du og din nærmeste.

Og hvorfor starter jeg så ud med at skrive det? Det er fordi at vi lige har været igennem ret så “store” og “dybe” overskrifter de sidst par uger, som hurtigt kan få os alle til at stikke halen mellem benene og løbe væk. Og det ville være sindsygt underligt, hvis det ikke var sket her. Men jeg skriver om det, fordi at det hænger rigtig meget sammen denne uges kompetence 🙂

6702724-heavy-hammer-on-white-underground

Min uge med “at leve mit liv i integritet baseret på mine værdier og mål”, har været ret fantastisk og tankevækkende. Hvad ang. mine værdier, har jeg tiltrukket begivenheder og mennesker der enten fuldstændig passede ind i mit værdi-system eller det modsatte, jeg har taget små skridt henimod mine mål og allerede nu skabt resultater, som vil gavne mig. Men jeg har også været udfordret, så jeg følte at jeg ikke slog til eller var god nok og mistet modet et par gange, men det har heldigvis ikke fyldt så meget i denne uge.

Lad os hoppe ud i den næste kompetence til et liv i integritet.

Den femte kompetence
Evnen til at droppe undskyldninger og retfærdiggørelser

23478769-responsibility-a-cloud-word-on-sky

Denne kompetence er essensen, når vi snakker om at tage ansvar for os selv, de valg vi tager og for vort eget liv. Hvor gode er vi egentlig til det? Måske ikke altid lige gode, måske er der faktisk områder hvor vi er ofre, hvor vi kan finde på at beskylde andre eller situationer for vores dårligdom, smerter, frustrationer, stress, sorg og ulykkeligheder, og de forkerte valg vi har taget? Også kan der være områder hvor vi er smadder gode til at tage ansvar. Et af de steder hvor vi kan boste os selv, er at være opmærksom på, hvor meget vi bruger retfærdiggørelser, rationaliseringer, forklaringer og undskyldninger.

18534824-stop-excuses-tell-the-truth-take-responsibility-and-have-no-regrets-being-responsible-and-taking-res

Hvor meget energi bruger du på at retfærdiggøre handlinger, rationalisere dine tanker, forklarer dig ud af konflikter eller benytter dig af undskyldninger for manglende actions?

Retfærdiggørelser, rationaliseringer, forklaringer og undskyldninger i alle varianter, er måder at undgå ansvar. Når vi virkelig har brug for at retfærdiggøre, rationalisere, forklarer os ud af eller finde undskyldninger for en handling vi har taget, er det fordi at vi helst vil smide ansvaret omkring situationen enten væk eller over på en anden.

Det er et af egoets måder hurtigt at få et fix på, så det “tunge” ansvar (som der oftest ligger enten noget flovhed eller skam gemt i) hurtigst muligt kan gemmes væk.

16147204-man-crushed-by-a-bag-vector-illustration

Når du bruger undskyldninger viser du dig selv og andre hvad der er dine prioriteringer.

“Jeg fik ikke trænet, fordi at jeg er så presset på arbejdet”, “Jeg havde ikke råd til at købe det sunde mad, fordi…”, “Jeg havde bare så meget brug for de nye bukser…”, “Jeg blev fristet til lige at tage et sug af smøgen, fordi jeg fik rødvin…”, “Min kæreste var selv udenom det, fordi hun…”, “Jeg følte mig ikke klar…”, “Jeg havde ikke tid, råd, lyst, mod nok til, støtte osv. osv. osv.”…

Alt sammen undskyldninger for at lade vær med at handle på det der ellers er vigtigt for os.

At give slip på din tolerance for undskyldninger af enhver slags, vil virkelig hjælpe dig på din vej.

Så i denne uge, skal vi gøre vores bedste for at droppe retfærdiggørelser, rationaliseringer, forklaringer og undskyldninger. Denne kompetence hænger rigtig meget sammen med 2. kompetence, som handlede om at være sande overfor os selv.

Når du tager dig selv i at komme med retfærdiggørelser, undskyldninger eller andet der kan hjælpe dig med IKKE at tage det fulde ansvar, så noter det. Første skridt i at bryde vaner og mønstre er at blive bevidste om dem 🙂

Jeg glæder mig til at høre hvordan det går jer 🙂

Rigtig god uge derude.

 

One thought on “5. Evnen til at droppe undskyldninger og retfærdiggørelser

  1. Sidste uges emne med at droppe undskyldninger har virkelig gjort at jeg tænker over det mønster som jeg har haft uden egentlig at tænke over det. Denne uge har skærpet min hjerne for hvordan og hvem jeg vil være. Også at vise det ikke bare tænke det. En interesant uge.
    Hvordan går det for jer andre som har hægtet sig på mettes “hold”?

Leave a Reply